Malta top 10

Een half jaar op Malta geweest, dit ging veel te snel voorbij! Ik denk dat ik nog nooit het gevoel heb gehad dat tijd zó snel voorbij gaat, en dat ik het nog nooit ergens zo naar mijn zin heb gehad. Wat een prachtig eiland! 

Van september tot februari hebben wij op Malta gewoond, een klein eiland in de Mediterraanse zee. Het was eigenlijk standaard lekker weer, met af en toe een flinke storm. De paar dagen voordat we vertrokken in februari hebben we in onze korte broek nog buiten gezeten, en zijn ze nog de zee in geweest (wel met wetsuit). Wat een heerlijk gevoel van vrijheid hebben we daar gehad. We hadden letterlijk ook veel vrije tijd, maar je dag indelen met alleen maar leuke dingen een half jaar lang was echt geweldig. Zelfs studeren hier vond ik veel leuker dan in Nederland. Als het had gekund, had ik hier nog wat langer gebleven. 

Ook al is Malta een heel klein eiland en rij je in een uur van de één naar de andere kant, er is zoveel te zien! De andere twee eilanden die ook tot Malta behoren zijn ook heel mooi. Ik denk dat ik in dit half jaar zo’n beetje alles wel heb ontdekt (qua natuur), en daarom heb ik hieronder mijn top 10 opgeschreven! De architectuur op Malta is heel leuk en schattig en er zijn genoeg leuke dorpjes om te bezoeken. Zelf vind ik het heerlijk om in de natuur te zijn, daarom bestaat mijn top 10 ook vooral uit natuurlijke plekken!

1. GHAJN TUFFIEHA

Deze plek is echt mijn favoriet geweest. Na 2 – 3 maanden hadden we deze plek pas ontdekt omdat het voor mijn gevoel nog niet zo toeristisch is daar, maar sinds toen kwam ik er elke week minimaal 1 keer wel! Dit strand is heerlijk om te zwemmen en je kan er een stuk hiken. Het uitzicht is waanzinnig mooi en helemaal bovenop zie je twee stranden tegelijk. Als je in het midden staat zie je hoe de ene kant helemaal groen is, en de andere kant is een soort van klei. Heel bijzonder! Deze plek is ook het beste om te surfen in Malta. Omdat het een bay is, ontstaan hier de meeste surfbare golven op Malta. 

2. Dwerja & Blue Hole – Gozo

Deze plek is op het andere eiland Gozo. Tot drie jaar geleden stond hier de beroemde Azure Window maar die is ingestort. Toch is deze plek nog steeds heel erg mooi. Dwerja is een inland sea, een stuk van de zee die door een rots naar binnen is gekomen. De Blue Hole is ook een stukje zee wat door rotsen is afgescheiden van de zee. Deze plekken liggen naast op Gozo elkaar en daarom heb ik ze samengevoegd. Dit ook omdat de snorkel / duik in deze area het mooiste is van alle Malta eilanden! Het water is zo ontzettend helder hier dat je naar de bodem kan kijken, wat ongeveer 20 meter is bij de rotsen. Ook zijn hier ontzettend veel vissen en rotsformaties te zien, ik vond het prachtig! Snorkel vooral ook door de Dwerja rots heen, het is een beetje donker maar daardoor is het heel magisch met de donkerblauwe water! De omgeving om deze plek hier is erg mooi om te wandelen met de hoge kliffen op de achtergrond, wat ook zeker de moeite waard is. Vanaf Malta gaat er elk uur 1 of 2 keer een ferry naar Gozo.

3. Valletta

Valletta is de hoofdstad van Malta, en daarmee ook de kleinste hoofdstad van Europa. Malta heeft maar 1 echte stad, en zelfs deze is klein wat ik zelf heel leuk vond. Ondanks dat het voor een stad zo klein is, heeft Valletta zoveel mooie plekken en historische plekken! Je ziet overal dat deze stad super oud is. Straten gemaakt van trappetjes, gele/stenen gebouwen en alle huisjes in de stad met de leuke gekleurde deurtjes, het bleef leuk om hier rond te wandelen. Naast dat de stad heel knus en gezellig is, is er ook genoeg te zien. Er zijn een aantal parken en één kijkt over de haven van Valletta met een geweldig uitzicht. Valletta is gebouwd met muren er om heen waardoor het soms net een fort lijkt. 

4. Blue Lagoon – Comino

De bekende Blue Lagoon op het andere eiland Comino kan zeker niet missen, want dit is ook echt een paradijsje! Nergens heb ik zulk blauw water gezien als hier, alsof er bijna kleurstof in de zee zit. De hele omgeving rondom de Blue Lagoon is prachtig. Het eiland Comino is erg klein, dus je kan gemakkelijk naar een ander stukje lopen. Bij de Blue Lagoon zelf kan het namelijk erg druk zijn. Vanaf de haven in Malta kun je met een bootje naar het eiland varen. Ook is dit eiland nog onbewoond wat het zo leuk maakt. Er staan wel een paar tentjes waar eten en drinken te koop is, met onder andere een smoothie uit een ananas!

5. St. Peters Pool

Nog een hele mooie plek aan het water: St. Peters Pool. Dit is een soort natuurlijk zwembad dat is gevormd door het water. De plek er om heen is heel rotsachtig wat het een hele mooie omgeving maakt. In de zomer komen hier veel locals op af om te zwemmen en te duiken. Er is geen strand dus duiken moet wel, wat het super leuk maakt! Ook deze plek is heel leuk om te snorkelen met alle rotsen onderwater.

6. Mdina

Mdina is de voormalige hoofdstad van Malta en staat op een van de hoogste punten van Malta. Alles in deze stad voelt Middeleeuws aan, dit stadje is inmiddels ook al zo’n 3000 jaar oud! Een aantal scenes van Game of Thrones zijn opgenomen hier wat het extra leuk maakt. Dit kleine stadje is heel fotogeniek en met alle dunne straatjes super leuk om lekker te verdwalen. Ga hier ook vooral langs bij Fontanella Tea Garden voor de aller lekkerste cake, met een super uitzicht!

7. Coral Lagoon

De Coral Lagoon is echt een verborgen plekje op Malta! Helemaal in het puntje van de west kust ligt een groot gat boven de zee met helderblauw water. Deze plek kun je alleen met de auto bezoeken omdat er echt niks in de buurt is. Wij zijn er met de bus naar toe gegaan met onze kayak en hebben vanaf het busstation gekayaked, wat meer mensen doen! Met de kayak kun je door de grot heen varen naar het open gat. In de zomer springen veel mensen in de grot en via de kleine opening kun je terug zwemmen via zee. Ook leuk om te snorkelen in deze grot omdat het water heel helder is. Er zaten een paar kwallen wat ik zelf heel mooi vind om te zien, maar je moet wel oppassen om niet tegen ze aan te zwemmen. Een heel bijzonder natuurverschijnsel! 

8. Blue Grotto

De Blue Grotto is een enorme rotsformatie ontstaan door de zee. Door de eeuwen heen is er een boog ontstaan die gigantisch groot is. Wij zijn er meerdere geweest en elke keer verbaasde het me weer hoe groot het is. Vanaf een uitzicht punt is de boog goed te zien, en je kan met een boottochtje eronder door varen. Bij deze tocht zijn er meerdere grotten te zien en zie je een aantal blauwe schitteringen in het water door de zon. De omgeving eromheen is ook prachtig om te wandelen, zoveel grotten, dallen en mooie rotsformaties om te zien. Snorkelen en duiken op deze plek is ook zeker een aanrader, het water is hier zo felblauw door de zon die recht op het witte zand schijnt. 

9. Wied Il Ghasri – Gozo

Wied betekent vallei in het Maltees. Wied Il Ghasri is dan ook een gigantische vallei op het andere eiland Gozo waarbij er zeewater het land in stroomt tussen de kliffen door. Het lijkt een rivier geworden die uitkomt in de zee. Vanaf boven is het een geweldig uitzicht en via een klein trappetje kun je naar beneden. Eenmaal daar kun je de ‘rivier’ in om te snorkelen. Wij kwamen hier hele grote, gele kwallen tegen wat ik super bijzonder vond om te zien! Deze kwallen steken niet dus ze zijn heel leuk om van dichtbij te bekijken onder water.

10. Marsaxlokk

Marsaxlokk is een vissersdorp in het oosten van Malta. Dit is ook te zien, de haven ligt helemaal vol met gekleurde, traditionele vissersbootjes wat een heel leuk beeld geeft. Elke zondag is er een markt met vers gevangen vis en dit is super leuk om over heen te slenteren. De rest van de week zijn er genoeg leuke cafeetjes aan het water om ook verse vis te eten of om lekker te genieten van het gezellige uitzicht! 

Naast deze 10 mooie plekken zijn er nog veel meer mooie plekken! Wil je nog meer zien over Malta? Op onze Instagram pagina hebben wij heel veel foto’s en video’s gepost over Malta! Of bekijk de video hier onder voor een nóg beter beeld!

5 thoughts on “Malta top 10”

  1. Im very pleased to find this site. I need to to thank you for ones time for this particularly fantastic read!! I definitely really liked every part of it and I have you bookmarked to see new information on your site.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »